Legfrissebb hírekÖnkéntesség és LLLRIVER ProjektLetölthető anyagokKapcsolat
  [Translate to Magyar:] Dieses Projekt wurde mit Unterstützung der Europäischen Kommission finanziert. Die Verantwortung für den Inhalt dieser Mitteilung trägt allein der Verfasser; die Kommission haftet nicht für die weitere Verwendung der darin enthaltenen Angaben.

  Legfrissebb hírek

  Kompetenciafejlödés az önkéntesség során, azonban ennek megbízható érvényesítése még várat magára

  EU konferencia az önkéntes tevékenységek során történő tanulásról
  Az önkéntesség az egyik legértékesebb és legtöbb tapasztalatot adó tevékenységek egyike, amelyet az emberek azért választanak, hogy a közösség részei lehessenek illetve, hogy aktívak maradjanak. Az önkéntesség során rengeteg tapasztalatra lehet szert tenni, ugyanakkor különböző kompetenciák és szakképesítések is megszerezhetők, melyeknek később a szakmai életben is igen hasznosak lehetnek.  Az európai RIVER bizonyítvány segítségével az ily módon szerzett kompetenciák láthatóvá válnak. Ezt a módszert 2013. november 12-én Bécsben mutatták be, “Az önkéntesség során történő tanulás elismerése” témájú európai konferencia keretében.

  Európai bizonyítvány az önkéntesség során történő kompetenciafejlesztésről

  Az önkéntesség során történő tanulás elsősorban a szociális kompetenciákra összpontosít, azonban e kompetenciák nehezen értékelhetőek vagy érvényesíthetőek. Első lépésként, fel kell hívni az önkéntesek figyelmét a tanulásra! A RIVER bizonyítvány segítségével az önkéntesség hatása és a tanulási folyamat eredménye bizonyíthatóvá válik. Ez a módszer egy igen hasznos vezetési eszköz az önkéntes szervezetek és hálózatok számára.

  Jegyezze fel a naptárba!

   Az utolsó RIVER konferenciára 2013. november 12-én, Bécsben kerül sor.

  4. Programtalálkozó, 2013. június, Budapest, Magyarország

  Ezen programok eredményeinek megbeszélése, a RIVER módszer véglegesítése, illetve annak alkalmazási módszerei szolgáltak a június 10-12 között tartandó találkozó központi témájaként. Ezúttal a Dunára is jelentős figyelem irányult, amely akkor rekord magasságot ért el.

   

   

   

  Kísérleti tapasztalatok

  A RIVER (Recognition of Intergenerational Volunteering Experiences and Results- Az intergenerációs önkéntesség illetve annak eredményeinek elismerése) módszert eddig 5 különböző országban (Ausztria, Finnország, Németország, Magyarország és Olaszország), 13 kísérleti programon keresztül, 27 végzős önkéntes, intergenerációs környezetben való részvételével tesztelték. Ezek a programok mind az 5 partner országban eltérő jellegűek voltak.
  Az osztrák partnerszervezet 4 különböző projekt során tesztelte a módszert: egy iskola utáni központ 6 és 15 éves gyermekek számára, ahol az idősebb önkéntesek a mentorok;  egy lakótelep ahol a lakók egészségmegőrző foglalkozásokon vesznek részt, így ők maguk lesznek az “egészséges életmód szószólói”; egy nemzetközi iskolai projekt (15 és 19 évesek részére), mely során a diákok a vállalkozó szellemet hirdető oktatási programokon vesznek részt nyugdíjas szakemberek segítségével, akik önkéntes tanácsadóként vesznek részt a programokon; cserkész szövetség, ahol végzős önkéntesek segítik a vezetőség munkáját különböző ügyekben mint például, a helyi cserkész tevékenységek irányítása, intézik a pénzügyeket és a különböző események megszervezését.
   A finn partnerszervezet pedig két igen eltérő program keretében tesztelte a RIVER módszert. Az első projekt célja az volt, hogy egy hálózatot hozzanak létre olyan bevándorlók számára, akiknek már van saját vállalkozásuk, illetve olyanoknak, akik szeretnének saját vállalkozásba kezdeni; két embernek kellett felállítani illetve beindítania ezt a hálózatot: egy középkorú vállalkozó, akik jártas az üzleti nyelvben és egy fiatal, aki pedig jártas a közösségi hálózatok modern technikájában.  A második projektet Helsinkiben hajtották végre, egy két napos kulturális fesztivál keretében; az önkéntesek részt vettek az előkészületi munkálatokban illetve a helyi non-profit szervezet tevékenységeiben.

  Róma, 2012. november – 3. projekttalálkozó és piloting workshop

  2012. november 7-9. között Rómában került megrendezésre a harmadik projekttalálkozó, melyet az olasz partnerek (CSVnet, Lunaria) szerveztek.

  A találkozó mellett egy úgynevezett piloting workshop is megvalósult, amely fontos eleme a teszt időszak előkészítésének. A projekt partnerek és más önkéntes facilitátorok a képzés során megismerték a RIVER módszert, és segítséget kaptak a helyi tesztek lefolytatásához.

   

  Projekttalálkozó és LEVEL5 tréning Göttingenben

  A második RIVER projekttalálkozó célja az volt, hogy a partnereket felvértezze a LEVEL5 módszer használati tudnivalóival.

  A háromnapos találkozó első napja stratégiai kérdések megvitatásával indult, majd a partnerek egyeztették a projekt soron következő lépéseit.

  A találkozó második felében a LEVEL5 módszerrel kapcsolatos praktikus ismeretek kerültek a középpontba.

  A workshopot a REVEAL csoport szervezte (www.reveal-eu.org), mely számos EU projektben résztvevő szervezetből és szakemberekből áll. Ez a csoport tevékenységein és projektjein keresztül tevékenyen részt vett a LEVEL5 kialakításában és bővítésében.

  A workshop nemcsak a RIVER projekt partnereknek szólt, hanem más európai uniós projektekben résztvevő partnereknek is.

  A résztvevők változatos szakmai háttere és a LEVEL5 módszer alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatai nyújtottak megfelelő alapot a résztvevő-orientált workshophoz, valamint a tervek és a gyakorlat inspiráló cseréjéhez.

  A projekt nyitóértekezlete – Bécs, 2012. február 16-17.

  Az első projekttalálkozón a partnerek megismerték egymást és elkezdték a projekt tervezését.
  Megvitatták a projekt céljait, áttekintették és megtervezték a projekt fő folyamatait.
  A projekt a meglévő eredményeket összefoglaló (kutatási) fázissal kezdődött, ami magába foglalta az idősköri önkéntesség és a LEVEL5 módszerrel kapcsolatos korábbi, európai uniós projekt tapasztalatokat.