Legfrissebb hírekÖnkéntesség és LLLRIVER ProjektLetölthető anyagokKapcsolat
[Translate to Magyar:] Dieses Projekt wurde mit Unterstützung der Europäischen Kommission finanziert. Die Verantwortung für den Inhalt dieser Mitteilung trägt allein der Verfasser; die Kommission haftet nicht für die weitere Verwendung der darin enthaltenen Angaben.

Idős önkéntesség


Európában az idősek többsége sokkal jobb életkörülmények között él mint a múltban, azonban bizonyos mértékben még mindig fennáll a tartós társadalmi kirekesztődés veszélye.
Az Európai Unió Emberi Jogi Chartája felismerte ezeket a változásokat, és a következőképpen összegezte: „az Európa Unió méltányolja és tiszteletben tartja az idősek jogát a független és tiszteletre méltó élethez és a társadalmi és kulturális életben való részvételhez.” (25. szakasz)
A charta hangsúlyozza, hogy olyan stratégiákat kell megalkotni, amelyek lehetővé teszik, hogy az idősek a munkaerőpiacról történő nyugdíjba vonulásuk után részt vegyenek a társadalmi életben.

Az önkéntesség az egyik legjobban méltányolt tevékenység, amit az idősek annak érdekében választanak, hogy a közösséghez tartozónak érezhessék magukat és aktívak maradhassanak. Az idősek hagyományosan mindig is jelen voltak a civil szervezetek életében; az egyházi tevékenységek, az önkéntes szervezetek, jótékonysági adománygyűjtések gerincét alkották.
A szenior korosztály megfelelő kapacitással és aktivitásigénnyel rendelkezik, amit úgy tűnik, nem ismernek el kellőképpen. A mentálisan stimuláló tevékenységekben való részvétel fontos a kapacitás időskori fejlesztése és megőrzése szempontjából, ezért az ilyen lehetőségek számát nagymértékben növelni szükséges. Több időskorú bevonása az önkéntes munkába az aktív időskori stratégiák egyik legfontosabb eszközévé válhat.